Investera på börsen

Written by admin on maj 24, 2021 in Uncategorized with inga kommentarer.

Aldrig tidigare har det varit så populärt bland svenskarna att investera i aktier och fonder som just nu. Värdena som är investerade på börsen är all time high och fler småsparare än någonsin har valt att lägga en del av sina tillgångar i aktier eller fonder.

aktiehandel

Varför ska man ge sig in på börsen med sina pengar?

Att investera sina pengar i aktier och fonder har över tid visat sig vara en mycket god placering som gett avkastning i form av utdelningar och stigande kurser. Självklart kan aktier och fonder även gå ner och tidigare prestationer garanterar på inget sätt att framtiden kommer vara lika ljus. Det har dock gång på gång bevisats att om man investerar brett och långsiktigt så har de flesta kunnat tjäna bra med pengar över tid.

Aktier eller fonder?

Att handla i enskilda aktier är oftast betydligt mer riskfyllt än att handla bredare fonder. Detta eftersom fonder innehåller aktier från olika bolag, risken sprids därmed över en mängd olika företag. Skulle ett av bolagen i fonden gå dåligt så kan man alltid sätta hoppet till att andra gör bättre ifrån sig. Omvänt så kan man självklart se att de största klippen kan göras i aktier då dessa oftast rör sig betydligt mer än fonder, både upp och ner. Om man vet vad man gör och är väl insatt i bolagen och marknaden kan man därför göra stora förtjänster på att investera i aktier vid rätt tidpunkter.

Fonder bäst för den oerfarne

För nybörjaren eller till och med för den genomsnittliga spararen skulle vi trots allt inte rekommendera att man investerar i enskilda aktier. Visst kan man köpa på sig aktier om man vill ha lite spänning eller krydda i portföljen. Köper man aktier ska man dock vara riskmedveten och vara beredd att förlora det man investerar. För den oerfarna rekommenderar vi istället att man investerar i bredare fonder. Om man vill sprida riskerna bör man investera i fonder som är aktiva i olika branscher. Allra bäst är att investera i så kallade indexfonder. Indexfonder är breda fonder som följer stora index, på detta sätt blir fonden trögrörlig och mindre riskfylld än fonder som till exempel investerar i ett fåtal bolag eller bara inom ett specifikt område.

Att investera alla pengar i en och samma indexfond kan dock också visa sig vara riskfyllt. Säg till exempel att man investerar i en indexfond som följer stockholmsbörsen. Då har man spridit sina risker över en mängd olika svenska bolag, vilket är bra, man har ju dock samtidigt uteslutit cirka 99% av hela världsekonomin. Som svensk är det lätt hänt att känna sig trygg då man investerat i svenska bolag, man ska dock komma ihåg att Sverige är en väldigt liten del av världsekonomin. Vill man sprida sina risker på riktigt så måste man därför investera i fonder som investerar i bolag i andra delar av världen. En bra start är att köpa en så kallad globalfond. En globalfond investerar en stor del av sitt innehav i amerikanska bolag, just därför att USA är den största finansiella marknaden. Om man istället tror på tillväxtländer så finns det alldeles utmärkta fonder som investerar i dessa länder.

Hur kommer jag igång?

För att börja handla med aktier eller fonder behöver man en depå hos en bank eller en internetmäklare. Om man är nybörjare skulle vi rekommendera att man väljer ett så kallat investeringssparkonto (förkortat ISK). En stort fördel med ett ISK är att det tar bort många av de krångligheter som en aktiesparare tidigare fick stå ut med. Om man har ett ISK slipper man nämligen deklarera sina värdepappersaffärer varje år. Istället dras en schablonmässig skatt ifrån kontot. Den schablonmässiga skatten är dessutom rätt så förmånlig. De flesta sparare tjänar därför på att ha ett ISK-konto förutsatt att börsen fortsätter utvecklas så bra som den gjort det senaste åren.

Innan du börjar investera rekommenderar vi även att du börjar läsa på lite om börsen, ekonomin och värdepappershandel med mera. Om man investerar i enskilda aktier så tycker vi att det är ett måste att man sätter sig in i de bolag man vill investera i. Om man inte kan förstå vad bolagen sysslar med, och hur marknaden de verkar på fungerar, så tycker vi inte heller att man ska lägga sina pengar på dem. Information är nyckeln till att göra bra investeringar. Bra information för nybörjaren finns i Swedbanks Aktieskolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.